Längtar du efter en värmande brasa till julen?

Det gör jag!
Nu har denna ståtliga pjäs anlänt. Vi har valt att ha vattenburengolvvärme i hela huset. Men kommer att stöd elda i en nyproducerad kakelugn i gammal stil som heter Karl-Johan från Gabriels keramik. Garbriels keramik ligger vid smålandskusten i Timmernabben och har en 150-åriga lång tradition av att bearbeta lera till vackra föremål.


Att vi skulle ha en eldstad var det inge snack om. Det bästa jag vet en kall vinterkväll är att tända en mysig brasa och slänga upp fötterna på tining. Något jag verkligen saknat i vår lägenhet i stan.

Vilken eldstad vi skulle ha var inte lika lätt att bestämma. Vi valde tillslut mellan en modern eldstad med mycket glas från Contura och en klassisk vit kakelugn. Valet föll på kakelugnen, vilket absolut känns som rätt beslut idag. Även fast det finns en uppsjö av vackra begagnade kakelugnar på blocket valde att köpa en nyproducerad då det går att elda mer i och att den är effektivare.

Karl-Johan kakelugn

Contura insats kan man variera utseendet på beroende hur man murar runt insatsen.


Det som jag också gillar med den kakelugn vi valde är att den har glasluckor invändigt så man kan se den rogivande elden utan att det är en brandrisk. När vi är klara med utsidan på huset ska vi installera kakelugnen så vi får varmt och skönt på bygget under vintern. Vi kommer dock inte att klä den med det fina kaklet eller sätta på kronan förrän vi är klara med det grova arbetet inne. Vi vill ju inte råka springa in med en bräda i kaklet och förstöra den.

Men jag längtar tills jag får se den på plats, med kaklet på!

Går du i tankarna att installera en ny eldstad innan jul så är det hög tid att sätta igång att söka bygglov och bestämma vilken eldstad du vill ha. Frågor du kan börja ställa dig är: Vad vill du ha för design? Vill du kunna se elden? Är den för trivsel eller värmekälla? Eller både och kanske?

Du måste även kontrollera att placeringen uppfyller kraven för ventilation, brandsäkerhet och bärighet och om att du har en fungerande skorsten med en ledig kanal eller om du behöver montera en ny skorsten.

När eldstaden är på plats behöver du brandsäkra området runtomkring, du måste till exempel ha ett golvskydd, och till sist ska en sotare inspektera och godkänna installationen innan du börjar elda.

Det är mycket att ha koll på så ta hjälp av en branschkunnig person innan du installerar din eldstad. Vi tog hjälp av Mariebergs en kaminbutik i uppsala, de har koll på vad som passar just ditt hus och vad som fyller dina behov och krav.

/Matilda

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter