Vågar vi ha en turkos dörr?

Ja tillslut valde vi att ha en turkos dörr. Och nu är den på plats! Det har varit många vändor när det gäller val av dörr. Jag tycker att dörren är så viktigt för husets karaktär att jag blev lite nervös över alla val vi måste göra.

Vi ville ha pardörrar vid huvudentrén och en enkel dörr vid vår grovingång. Att dörrarna skulle ha speglar och vara av äldre stil kändes helt rätt eftersom huset stil andas sekelskifte.

Eftersom vi har högre takhöjd än standard så har vi valt lite högre fönster och behövde nu för att komma upp med dörren i samma nivå som fönstren. Antigen genom att beställa en extra hög dörr eller sätta in överljus över dörren. Vad var snyggast?
Skulle vi ha fönster i dörren? Vad ska vi ha för fönsterspröjs? Vad har dörren för U-värde? Är det bra kvalité på detta dörrmärke? När kan den levereras?

Det var många frågor att ta hänsyn till.  De flesta dörrar idag är uppbyggda på samma sätt. En stomme, isolering, en plåt och någon form av hdf skiva. Det är bl.a. för att uppfylla isoleringsvärderna. Men det kan enligt vårt tycke göra att dörrarna tappar sin charm. Jag hade helst av allt velat ha haft en gammal hederlig massiv trädörr med fina gerade hörn, och gärna lite sliten redan från början. Men det är tyvärr inte att så bra alternativ rent isolerings mässigt.

Vi tittade på dörrar hos bl.a. Diplomat, Helsingedörren och Leksandsdörren och till slut stod det mellan Helsingedörren och Leksandsdörren. Vi föll utseendemässigt för Helsingedörren då vi inte gillade Leksandsdörrens enkeldörr. Detta var ett problem vi ofta stötte på. Om vi hittade en snygg pardörr så var inte matchande enkeldörr alls lika snygg!

Valet föll tillslut på den vi gillade mest utseendemässigt både som pardörr och enkel. En Dörr från Helsingedörren med fönster upptill som vi tyckte gjorde sig bra tillsammans med överljuset som vi bestämt oss för, och den passade husets stil i övrigt.

Nu var det dags att bestämma färg på dörren. Vi fick välja valfri NCS färg.  Vet ni hur många underbara färger det finns att välja på? Det är en hel de kan jag lova. Vi hade redan bestämt att huset skulle vara vitt med vita knutar så det var en självklarhet att vi skulle ha en lite färgstarkare dörr.

Valet gick mellan våra favoritfärger grönt och turkost.  Men skulle vi våga oss på en turkos dörr? Det kändes lite läskigt, men vi bestämde oss tillslut för en turkos färg och höll tummarna för att det ska bli lika fint på riktigt som det var i våra tankar.

Nu är tvättstugedörren äntligen på plats och det känns bra med den turkosa dörren. Den ger huset lite attityd och återspeglar våra personligheter. Nu längtar jag tills pardörren också är på plats!

 Tips för dig som ska köpa ny dörr

- Åk runt i villaområden och kolla vad ni gillar och inte gillar på andras dörrar, modeller, färger mm.
- Titta på dörrar hos olika leverantörer.
-  Åk och titta på dörren innan ni beställer den. Det är inte alltid dörren är lika fin i verkligheten som     på bilden.
- En gedigen dörr i trä är fantastiskt fint men har tyvärr inget bra isoleringsvärde
- Tänk på att om ni väljer tillexempel en turkos dörr som vi gjorde kommer den vara turkos invändigt också. Inte alltid så kul. Vi valde därför att specialbeställda så våra dörrar är vita invändigt.

 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter