Val av köksbänk. Ask, marmor & rostfritt

I veckan har vi börjat med köksbänkarna. Det är mycket att tänka på när man ska välja köksbänk. Det ska vara praktiskt, snyggt, ekonomiskt genomförbart, passa köksluckorna och även övriga bostaden. För oss var det viktigt att vi inte skulle ha trä runt blandaren då det ofta blir fuktskadat och fult. Så vi har beställt en rostfri diskbänk som jag kan spilla hur mycket vatten jag vill utan att den blir förstörd! När man tänker på en rostfrå diskbänk så låter det ju inte så hel kul direkt. Jag var livrädd att den skulle se ut som en sån gammal tråkig som sitter i alla äldre kök, men fick hjälp att rita upp en diskbänk som är lite modernare med skarpa kanter och endaste en ho. Det blir bra med en stor ho så man kan få plats att diska ungsplåten.
 På övriga köksbänkar valde vi ask som är ett ljust trä som inte är lika gul/rött som tillexempel ek. Ask är även vara lite tåligare än björk då ask är ett hårdare träslag. 
Bänkarna i ask håller vi på att hårdvaxoljar. Hårdvaxoljan är lite vitpigmenterad så att bänken ska bli ännu lite blondare och mycket tåligare. Enligt målaraffären ska man bara behöva vaxa bänken 2 gånger sen ska bänken ha ett toppen skydd. Låter för bra för att vara sant tycker jag, men jag håller tummarna för det!
På köksön har vi valt att ha marmor. Marmor är ju väldigt trendigt just nu men är även ett klassisk material som dessutom kommer bli galet snyggt till våra gråa köksluckor.
 

Rostfriköksbänk 
(bilden till höger är lånad men lik vår kommande)


+ Tålig
+ Tidlös
+ Nästintill underhållningsfritt
- Kan bli repig

Trä
+ Ger ett mjukt intryck
+ Är lätt att forma själv. tex om man ska ha infälld häll eller göra som vi har gjort att köksbänken fortsätter in som fönsterbräda.
+ Går att få tag på till bra pris
-  Känslig för fukt och behöver lite omvårdnad.
 

Marmor
(bild från Pinterest)


+ Snyggt
+ Klassiskt
+ Bra till bakning
+ Tål värme
- Lite dyrare
- Känslig mot syror

Golvet i hallen blev så fint

klassiskt vitt kakel ända upp till taket. Jag har provmålat fårgen som luckorna i köket ska lackas i.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln